runescape :

Geschiedenis

De allereerste versie van RuneScape heette DeviousMUD en werd gemaakt door Andrew Gower in 1998. Dit was slechts een bètaversie die nog niet openbaar gemaakt werd. In 1999 schreef Gower het hele bestand over. Deze tweede versie van het programma had dezelfde naam en dezelfde grafische elementen en was publiek te spelen voor een week.[1] In oktober 1999 herschreef Gower het voor een derde maal, dit keer met behulp van zijn twee broers: Paul en Ian. Het spel kreeg 3D-grafische elementen en 2D-sprites.

RuneScape Classic, ook wel RSC en RS1 genoemd, is de eerste speelbare versie van het spel. In januari 2001 kwam het op de markt als gratis spel. In december 2001 besloot Jagex zich enkel te focussen op RuneScape. Het spel werd helemaal uitgewerkt en Andrew Gower werd hoofdontwikkelaar bij het bedrijf. Na februari 2002 kwam de optie tot betaling in het spel. In maart 2004 werd RuneScape 2 (nu algemeen bekend als 'RuneScape') vrijgegeven met zowel gratis als betaalde versies. Sinds 2 augustus 2005 is RuneScape Classic alleen nog toegankelijk voor betalende spelers die het speelden in de eerste zes maanden van hun lidmaatschap omdat de beveiliging van RuneScape Classic veel zwakker was dan in de nieuwe versie van het spel en daarom werd misbruikt.

De vierde versie werd gemaakt in 2003. Het spel werd alweer opnieuw geschreven. Het spel werd eerst RuneScape 2 genoemd, maar tegenwoordig is het de enige versie die nog gespeeld kan worden, en wordt het kortweg RuneScape genoemd. Versie 1 wordt nu RuneScape Classic genoemd. De definitieve versie van 'RS2' was klaar op 29 maart 2004. Dit is de meest bekende versie, en de versie die nog steeds verbeterd wordt.

Sinds 2007 is de Duitse vertaling van het spel beschikbaar en deze werd op 11 december 2008 gevolgd door de Franse. In de zomer van 2009 werd het spel beschikbaar in het Braziliaans Portugees.

Gratis of betalend

De servers (werelden) van RuneScape zijn ingedeeld in F2P (free to play: gratis om te spelen) en P2P (pay to play: betalen om te spelen, ook wel members genoemd). Gratis spelende leden kunnen maar ongeveer een vierde van de totale wereld verkennen en er ligt een beperking op de beschikbare skills, missies en voorwerpen. Spelers die betalen om te spelen, ook wel members genoemd, krijgen meer skills, voorwerpen en een grotere wereld. Sommige skills geven toegang tot de vele guilds, speciale plaatsen waar die skills extra goed getraind kunnen worden. Sommige guilds zijn alleen beschikbaar voor betalende spelers, zoals de ranging guild (gilde voor de boogschutters). Als een betaalde speler inlogt in een gratis wereld kan hij/zij alleen dingen doen die een gratis speler kan. Als hij/zij daarvoor in een betaalde wereld uitloggen in een betaald gebied kan hij/zij zelfs niet inloggen maar krijgt een foutmelding dat ze in een membergebied zitten. Kleren die speciaal voor betalende spelers zijn, zijn dan wel zichtbaar, maar hebben geen functie en kunnen na uittrekken niet meer worden aangedaan en andere objecten uit betalende werelden werken helemaal niet meer.

Servers en spelers

Landen met een RuneScape-server

Op 22 augustus 2008 werd door Jagex bekendgemaakt dat het bedrijf het populairste gratis MMORPG ooit was volgens Guinness World Records.[2] In totaal zijn er meer dan 135 miljoen gebruikers geregistreerd, maar er zijn 10 miljoen gebruikers die iedere maand inloggen. Er zijn vaak meer dan 100.000 spelers online en in drukke weekends meer dan 200.000, verspreid over zo'n 150 servers waar maximaal 2000 mensen op kunnen. De servers kunnen dus maximaal ongeveer 300.000 mensen tegelijkertijd houden (nieuwe servers worden regelmatig toegevoegd). De nummering gaat echter door tot 171. Dit komt doordat werelden (soms) ontbreken omdat ze in onderhoud zijn.

Deze servers zijn gevestigd in de Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten, Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk, Vlag van Canada Canada, Vlag van Nederland Nederland, Vlag van Australië Australië, Vlag van Zweden Zweden, Vlag van België België, Vlag van Denemarken Denemarken, Vlag van Brazilië Brazilië, Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland, Vlag van Finland Finland, Vlag van Noorwegen Noorwegen, Vlag van Ierland Ierland , Vlag van Mexico Mexico, Vlag van India India, Vlag van Litouwen Litouwen, Vlag van Polen Polen, Vlag van Duitsland Duitsland en Vlag van Spanje Spanje.

RuneScape is een client/serverapplicatie. De speler gebruikt op zijn computer een Java-applet om het spel te spelen. De applet communiceert met de server om de acties van de speler door te geven en de acties van de andere spelers te ontvangen.

RuneScape Classic bleek op 1 juni 2008 verdwenen te zijn toen de hoofdsite vernieuwd werd samen met de grafische update. Vandaag de dag is het alleen nog toegankelijk voor betalende leden die al tijden een RSC-account bezitten en daar daadwerkelijk ook nog op spelen. Alle overige spelers hebben op geen enkele manier toegang tot RuneScape Classic

Moderators

Moderators zijn mensen die een oogje in het zeil houden op RuneScape. Er zijn drie soorten moderators:

  • Jagex-moderators
    • Gouden Kroon (zichtbaar op zowel Fora als Spel)
  • Player-moderators
    • Zilveren Kroon (zichtbaar alleen in Spel)
  • Forum-moderators
    • Groene Kroon (zichtbaar alleen op Fora)


Jagex-moderators, of J-mods zijn mensen die voor Jagex werken en er hun geld verdienen. Zij gebruiken hun accounts vooral om bepaalde dingen uit te proberen, of naar meningen van spelers te vragen. Ze hebben zowel de macht van de P-mods als de F-mods, en nog eens de macht om bijvoorbeeld mensen te bannen of te "wipen" (een speler van experienceverlies voorzien).

Player-moderators, of P-mods zijn normale spelers die door Jagex zijn uitgekozen om mensen aan te geven als ze de regels schenden, waarbij ze spelers een tijdelijke 'mute' kunnen geven: de mogelijkheid om te kunnen praten wegnemen. Er zijn Player-moderators van alle etniciteiten, leeftijden, et cetera, zodat Jagex alle invalshoeken kan observeren. Er zijn dus Player-moderators die een paar straten van het Jagex hoofdkantoor wonen, maar ook spelers die in Nederland, België, of zelfs India zitten.

Forum-moderators, of F-mods zijn net als Player-moderators, gekozen door Jagex om op de RuneScape-fora te letten. Zij kunnen berichten sluiten, aanpassen of verwijderen. Ze helpen ook met beantwoorden op vragen op de forum. Zij hebben alleen macht op het forum.

Gameplay

Het spel draait om een middeleeuws fantasiethema, dat lijkt op spellen zoals Warcraft, EverQuest of Guild Wars. RuneScape onderscheidt zich van bovengenoemde spellen in diversiteit, in RuneScape zijn meer dingen te doen zoals bijvoorbeeld bereiden van pizza's of het omhakken van bomen.[bron?]

Basis van het spelen is de mogelijkheid om via allerlei activiteiten experience points (XP = ervaringspunten) te verzamelen, die leiden tot het verkrijgen van levels in een skill. De kracht van een speler in een gevecht wordt uitgedrukt door middel van combat level; een samenstelling van skills die te maken hebben met aspecten van vechten (Attack, Strength, Defence, Ranged, Prayer, Magic, Hitpoints en voor members ook Summoning).

Op 15 augustus 2008 kondigde Jagex aan dat ze in 2008/2009 speciale werelden gaan uitbrengen waar spelers bijna overal tegen elkaar kunnen vechten. Wanneer een speler verslagen wordt zal hij of zij voorwerpen laten vallen die automatisch worden gekozen door Jagex. Dit werd 15 oktober 2008 ook daadwerkelijk uitgevoerd[3] doorgevoerd. Met het terugkeren van 'free trade' (vrij handelen) en de oude vorm van de wilderness op 1 februari 2011 werden de PvP Worlds omgevormd tot andere werelden.

Quests

Een belangrijk onderdeel van RuneScape zijn quests: opdrachten die vooraf zijn ingesteld. Deze opdrachten kunnen van alles inhouden: boodschappen overbrengen naar andere karakters in het spel, monsters doden, skills gebruiken om dingen te doen of maken, dungeons doorlopen, voorwerpen zoeken of puzzels oplossen. De meeste quests geven beloningen in de vorm van ervaringspunten, geld of voorwerpen. Sommige quests zorgen voor toegang tot extra skills, zoals Summoning en Herblore. Het oplossen van de quests is niet altijd even eenvoudig zodat het vaak een hele klus is om zonder hulp de quest succesvol te behalen. Hulpsites op het internet kunnen hierbij helpen . Dit kan als valsspelen worden gezien door sommige medespelers.

Tasks

Er zijn op verschillende plaatsen in RuneScape Tasks te doen. Tasks zijn logboeken van dingen die de speler bereikt heeft binnen een gebied. Tot nu toe bestaan er Tasks in Lumbridge, Ardougne, Varrock, Karamja, Falador, Seer's Village en Rellekka. Als beloning voor het volbrengen van verschillende opdrachten in deze Tasks krijgt de speler allerlei voordelen in het spel. Zulke voordelen zijn meestal dingen als korting in winkels, iemand die de speler dagelijks spullen bezorgt en kans om meer dan 1 materiaal (zoals erts) per keer te verzamelen.

Skills

Er zijn 25 skills (vaardigheden). De verschillende skills zijn de combat skills: Attack, Strength, Defence en Constitution; Ranging, Magic, Prayer, Runecrafting, Agility, Construction, Herblore, Thieving, Crafting, Fletching, Slayer, Hunter, Mining, Smithing, Fishing, Cooking, Firemaking, Woodcutting, Farming, Summoning en Dungeoneering. Deze laatste skill werd uitgebracht op 12 april 2010. Het is de eerste nieuwe skill in lange tijd die ook door f2p-spelers kan worden beoefend.

Als een karakter level 99 is in een skill, kan een skillcape gekocht worden en daar zit altijd ook een emote (speciale beweging van je avatar) aan vast. Als je 2 skillcapes hebt kan je skillcapes trimmed (dit houdt in dat de cape naast zijn basiskleur nog een extra kleur krijgt en wel lans de rangen van de cape) krijgen en dan kun je tijdelijk level 100 worden in die skill.

Activities

Activities zijn evenementen die spelers kunnen doen voor een beloning of voor het plezier. Activities zijn over het algemeen alleen te spelen door 'members'. Deze games zijn vaak gekenmerkt door het gebruiken van skills en combat. Vroeger werden 'activities' aangeduid als mini-games.

Er zijn 4 activities voor alle spelers en 16 activities alleen voor betalende spelers. In totaal zijn dit dus 20 activities.

Free to play

  • Clan wars
  • Duel arena
  • Fist of Guthix
  • The great orb project

Pay to play

  • Barbarian assault
  • Brimhaven agility arena
  • Castle wars
  • Fishing trawler
  • Games room
  • Mage training arena
  • Mobilising armies
  • Pest control
  • Shades of Mort'ton
  • Soul wars
  • Stealing creation
  • Temple trekking / Burgh de Rott ramble
  • Trouble brewing
  • TzHaar fight cave
  • TzHaar fight pit
  • Vinesweeper

Chatten

Spelers kunnen met elkaar communiceren door middel van een chat in het spel. Om ongewenst taalgebruik te voorkomen, worden bepaalde lettercombinaties gecensureerd door middel van sterretjes. Er is ook beschikking tot een zogenaamde Clan Chat, waarin een speler met andere spelers die in zijn/haar clan aanwezig zijn kan praten.

Daarnaast is ook een Quick-Chat mogelijkheid waarmee de speler voorgeschreven zinnen kan uitspreken, Quick-Chat wordt hoofdzakelijk gebruikt door spelers die "muted" zijn. Muted betekent dat ze beperkt zijn tot het gebruik van Quick Chat, ofwel door het breken van de regels] of door dat ze 13 jaar of jonger zijn.

Graphics

RuneScape kan gespeeld worden met high detail- of low detail-graphics. High detail heeft betere texturen, low detail is geschikter voor systemen die niet voldoen aan de minimumeisen van de high detail-versie.

Op 1 juli 2008 heeft Jagex een grote grafische update uitgebracht. De grote veranderingen bestaan uit: een full-screen mode, meer texturen en schaduwen, de meeste emotes zijn vernieuwd en er zijn meer details. De daarvoor bestaande low detail is vervangen door een combinatie van de oude low detail en high detail werd high-detail, waarbij men zelf de instellingen kan veranderen. De high detail-mode zat tot 14 juli in de beta-fase en was toen enkel nog beschikbaar voor members. Nu is high detail beschikbaar voor iedere speler die een computer heeft met de vereiste capaciteit.

Jagex is constant bezig met het verbeteren van RuneScape's graphics en animaties. Op 28 juli 2009 bracht Jagex het eerste pak nieuwe animaties uit, "Pack 1" genaamd. In dit pak zijn de animaties voor het aanvallen met de populairste wapens geupdated. Ook hebben sommige animaties tweening ondergaan, waardoor ze gladder verlopen. Als laatste werden veel Agility animaties verbeterd door Pack 1.

Later werden de graphics nog beter verbeterd water had diepte en het highdetail was low detail geworden.

Economie

De prijzen van de voorwerpen in RuneScape worden uitgedrukt in 'coins' of 'gp', wat gold pieces (goudstukken) betekent. De eenheid 'K' (1K = 1.000 goudstukken) wordt gebruikt als het gaat om hogere waarden van spullen. Nog hogere prijzen kunnen ook in miljoenen (M) uitgedrukt worden (1 M = 1.000.000 coins). En zelfs nog hogere prijzen worden uitgedrukt in (b) ( B = 1.000.000.000) of in 1000M. Op sommige plaatsen in de gebruikerswereld worden ook andere munteenheden gebruikt: Tokkul in het TzHaar-gebied, Ecto-tokens in Port Phasmatys en Trading Sticks diep in de jungle. Verschillende mini-games hebben ook hun eigen ticketsysteem.

De prijzen voor de voorwerpen in RuneScape worden gevormd door vraag en aanbod. Dit wil zeggen dat de prijs van een item stijgt als er meer mensen een item willen dan het aantal items dat er is. Het tegenovergestelde kan ook: de prijzen dalen dan door een overaanbod van een voorwerp. In RuneScape is er veel concurrentie en kan de speler als individuele speler moeilijk de prijs van een voorwerp beïnvloeden. De economie van RuneScape heeft ook net als de echte economie last van inflatie. Vele voorwerpen worden dan ook mettertijd duurder[bron?]. Om dit tegen te gaan zorgt Jagex soms voor manieren dat er veel geld uit de economie gaat.

Tegenwoordig [bron?] worden de prijswijzigingen van de voorwerpen onder controle gehouden door een handelssysteem dat de Grand Exchange wordt genoemd. Maar toch zijn er nog steeds zeldzame items die steeds meer waard worden, vaak omdat ze slechts eenmalig verkrijgbaar waren en er dus nu nog maar een beperkt aantal in het spel circuleren. Om dit soort sterke stijgingen tegen te gaan heeft Jagex enkele jaren geleden besloten het verhandelen van alle nieuwe, tijdelijk te verkrijgen spullen, onmogelijk te maken.

Het maximale hoeveelheid geld in RuneScape dat een speler kan bezitten is 2^(32-1), ofwel 2.147.483.647 munten. Dit is gelijk aan de maximale waarde van een 32-bit signed integer. Er zijn spelers die veel meer dan dit bezitten, maar het geld is dan geïnvesteerd in voorwerpen met meer waarde. Meestal wordt er in dit geval geïnvesteerd in koersvaste prijzen, zodat het net zo betrouwbaar is als normaal geld.

Het duurste voorwerp dat in RuneScape bestaat is 2.1B (2.100.000.000) waard (2-06-2011) en is de 'White Partyhat', dat komt omdat dat item nu alleen nog maar te verkrijgen is door te kopen van een andere speler. De prijzen van Partyhats zijn sinds februari 2011 extreem omhoog gegaan, allen van 300-400 miljoen naar 1,2-2,1 miljard. Er wordt geschat[bron?] dat er momenteel nog minder dan 450 partyhats in het spel zijn. Af en toe zullen er spelers met één of meer partyhats stoppen, en er niks meer mee doen, of ze verliezen. Deze worden dan in feite inactief en de prijs ervan zal enkel nog stijgen. Er bestaat een kans dat de partyhats eind 2011 of eerder, de maximale prijs zal bereiken (2,15B). Of Jagex dan een soort tweede valuta zal gaan gebruiken (of de valuta bijvoorbeeld 10 keer zoveel maken, als iemand 16193 heeft zal dat 1619,3 worden), is onbekend, maar het zal wellicht zorgen voor onrust.

Op 2 januari 2008 kwam er een stop aan de onbeperkte handel, en kon men slechts een marge geven of krijgen van 5000 tot 240.000 gp per 15 minuten, afhankelijk van een aantal factoren. Veel items die zeer zeldzaam zijn, werden daarvoor gekocht voor een prijs die hoger ligt dan dat veel anderen ervoor zouden geven, omdat men het anders simpelweg niet krijgt. Door deze update kan dit niet meer. Daarbij gaven spelers vaak een bedrag weg aan beginnelingen, maar dat is daardoor ietwat onmogelijk geworden.

Sinds 1 februari 2011 kan men weer onbeperkte hoeveelheden handelen en gebruik maken van het PvP systeem in de wildernis, zoals het was vóór 2 januari 2008. De spelers hadden met een overtuigende meerderheid van 91% [4] het systeem binnengehaald. De Grand Exchange zal blijven bestaan, dus prijsstijgingen en -dalingen zullen gegarandeerd sneller gaan dan tevoren. Om een voorbeeld te geven, er is in de eerste drie dagen van de update 17.5 biljoen (17.500.000.000.000) gp verhandeld, terwijl dat normaal nog geen 50 miljard zou zijn. [5]

Botproblematiek

Een veelkomend probleem is het gebruik van zogenaamde macro's, ook beter bekend onder de naam autoclickers of bots, welke term nog wel het meeste wordt gebruikt. Hierbij laat men een programma het spel spelen, zonder daarbij zelf aanwezig te zijn. Macroing destabiliseert de economie en geeft een oneerlijk voordeel tegenover andere spelers. Ook hiervoor kunnen spelers gerapporteerd en verbannen worden.

Op 13 december 2007 maakte Jagex bekend dat ze vergaande acties gingen ondernemen om deze macro's aan te pakken. In de maanden daarvoor hadden ze al aangegeven druk bezig te zijn met de problemen en werden ook al enkele updates gelanceerd om het gebruik van bots tegen te gaan.

Banned/Muted

Banned & Unbanned

Men kan een "banned"-status in RuneScape krijgen. Dit houdt in dat het account niet meer werkt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er bots ingezet worden of als er op een andere manier de regels worden overtreden. Ook tijdelijke bans zijn mogelijk. Als men een ban heeft kan men deze banned-status eraf krijgen door naar het account 'administratie' te gaan en daarna klikken op appeal mute/ban. Als men daar is kan men klikken op 'view ban' en dan op de 'yes'-optie. Daarna kan men een motivatie invullen, bijvoorbeeld waarom men het niet eens is met een ban, of dat men niet wist dat iets niet mocht. In februari 2011 maakte Jagex bekend dat sommige verbannen spelers de mogelijkheid krijgen om een verbannen account terug te kopen. Op deze manier hoeft Jagex de extra kosten die het moet maken om overtreders op te sporen niet door te verrekenen naar de gewone speler.[6] De bedragen die spelers moeten betalen aan Jagex liggen meestal tussen de 10 en 50 dollar (€7.25 - €36.30).

Muted

Muted is een status binnen RuneScape waarin men niet kan praten. Deze status kan men krijgen doordat men de regels verbreekt of omdat iemand nog geen 13 jaar oud is. Alleen de zogenaamde Quick Chat-mogelijkheid is beschikbaar wanneer iemand muted is. Met deze functie is men beperkt tot het gebruik van voorgeschreven zinnetjes. Player Moderators kunnen spelers die niet in overeenstemming met de regels chatten in ernstige gevallen een mute geven van 48 uur, Jagex is echter instaat op spelers permanent te muten. Als men het niet eens is met een mute, kan men dat aan Jagex laten weten, zij zullen vervolgens nadenken over het verwijderen ervan.

RuneScript

RuneScape werd eerst in volledig Java geprogrammeerd, maar later werd ook gebruikgemaakt van een speciaal voor RuneScape ontworpen scripttaal, RuneScript. In RuneScript hoeft minder code geschreven te worden, wat het mogelijk maakt om het spel sneller te updaten.